Hur du skapar en subdomän

Anledningen till varför man vill skapa en subdomän är många, man kan t.ex. skapa en subdomän för att använda den som en stagning-miljö, utveckla en ny hemsida eller koppla ihop den med befintligt system. I denna guiden går vi igenom hur man skapar en subdomän och vad det finns för olika sätt göra det på.

Man kan antingen skapa en subdomän med egen public_html-katalog eller som en sub-katalog till domänen.
Så här ser sökvägarna ut beroende på hur man skapar subdomänen:

• Egen public_html-katalog: home/användarnamn/domains/subdomän.exempel.se/public_html/
  • Sub-katalog: home/användarnamn/domains/exempel.se/public_html/subdomän/

Subdomän med egen public_html-katalog

Detta alternativet är det vi rekommenderar i de flesta fallen. Detta är speciellt bra om man ska klona eller skapa en staging-miljö till en Wordpress-sida eller annat CMS-system.

Börja med att gå till Account Manager -> Domain Setup, enligt bilden nedan. bfd2c7e3ac57e5981161fc0c87e66ce9.png

För att skapa en ny subdomän så klickar du på Add New enligt bilden nedan. 7613844723035342b7f51d3c511d741e.png

Här skriver du nu vad subdomänen ska heta och anger eventuella begränsningar.

• Domain: Här anger du vad hela subdomänen ska heta, t.ex: subdomän.exempel.se
  • Bandwidth & Disk Space: Här kan du sätta en begränsning på hur mycket bandbredd/diskutrymme subdomänen får använda. Same as Main Account är rekommenderat och kan då använda den totala bandbredden/diskutrymmet på webbhotellet.
  • Options: Här rekommenderas att Secure SSL och PHP Access är ikryssat. CGI Access kryssar du i om du tänkt bygga en applikation i Python eller NodeJS.

Klicka sedan på knappen Create så skapas subdomänen upp.

Subdomän som en Sub-katalog

Detta alternativet kan vara fördelaktigt om man bygger ett Multisite Network i Wordpress.

Börja med att gå till Account Manager -> Subdomain Management, enligt bilden nedan. 9f574a64deb8c6b82fbe6f572775b2f2.png

För att skapa en ny subdomän så klickar du på Add Subdomain enligt bilden nedan. 02a7d66fd958ccea8f2720983812366a.png

Här skriver du nu vad subdomänen ska heta. Du behöver inte ange domänens namn i slutet, eftersom det redan står till höger i fältet. fc944e479a119dcbb6776057f88174ec.png

Klicka sedan på knappen ADD SUBDOMAIN så skapas subdomänen upp.